Op 16 januari kwam het ontwerpteam voor het nieuwe kindcentrum Oosterparkwijk weer bij elkaar. Dit team bestaat uit leerkrachten van de Borgmanschool en de Siebe Jan Boumaschool, SKSG, O2G2 en de architecten van KAW. De eerste ontwerpsessie ging met name om de uitgangspunten: focus op leerpleinen en groepsruimten. Het is puzzelen en zo effectief mogelijk omgaan met de 2.700 beschikbare vierkante meters. De ruimte wordt verdeeld over groepsruimten, leerpleinen, werkplekken, ontmoetingsruimten, bergruimten, slaapkamers voor de kleinsten, toiletten, trappen etc. Het is schipperen tussen effectiviteit, privacy, openheid.
In de tweede sessie had KAW een 3D model op het scherm geprojecteerd waardoor nóg inzichtelijker werd hoe ingewikkeld de puzzel soms is, maar ook dat er veel mogelijk is. Het gebouw telt straks drie verdiepingen (inclusief de begane grond). Qua bouw kun je denken aan een soort ‘bruidstaart’. De onderste verdieping is het grootste. Hier bevindt zich de SKSG, de groepsruimten voor groepen 1 en 2 en de centrale ontmoetingsruimte waar ook een tribunetrap is. Dit is ook de plaats waar we bijvoorbeeld optredens of bijeenkomsten kunnen organiseren. In vergelijking met gemiddelden hebben wij straks grotere centrale leerpleinen. Dat komt omdat we geen gangen hebben en dus ruimtes beter benutten.
De school wordt van drie kanten toegankelijk. Er komt zoveel mogelijk uitzicht naar buiten, en naar het Oosterpark. De ruimtes worden niet rechttoe rechtaan, maar er is voldoende ruimte voor privé plekken, ‘verstopplekken’. Het ziet er heel speels uit, met op sommige plekken ronde muren.
Omdat het gebouw er dus uit ziet als een ‘bruidstaart’ zijn er ook daken waar je wellicht wat mee kunt. Een groen dak? Een moestuin? De ideeën gaan rond, maar nog niets is vast. We zitten echt nog in de brainstormfase. In de volgende fase gaan we verder de diepte in en wordt alles steeds visueler. Dat helpt, want lijsten met vierkante meters spreken nog niet echt tot de verbeelding. Het gaat leven als je het voor je ziet. Als alles concreter wordt, kunnen we ook meer laten zien en met jullie delen. We komen daar zeker nog op terug.
|