Agenda
Agenda

Vakantiedagen 2015-2016

Zomervakantie 2015 16 juli t/m 28 augustus 2016 

 

Margedagen schooljaar 2015-2016

Maandag of vrijdag nader in te vullen Groep 1 t/m 8:

Dit is geworden vrijdag 17 juni groep 1 t/m 8!

Algemeen nieuws
 
 • MijnSchool

Ouders hebben inmiddels een activeringsmail ontvangen van MijnSchool.  Mocht u hem niet ontvangen, kijk dan ook even in uw spam box en anders neemt u even contact op met Liza Burema van de administratie. De inlog voor MijnSchool kunt u terugvinden op onze website: https://siebejanboumaschool.o2g2.nl/mijnschool

Belangrijk is dat alle ouders zijn/haar account gaat activeren, anders mist u een groot deel van de berichten over uw kind(eren)!

 

 • Prachtige opsteker voor de SJB-school

We hebben opnieuw een ruime voldoende voor de eindtoets van CITO.

Onze ondergrens was 529,9 en onze score is 532,4.

Een super resultaat en mijn complimenten aan het gehele team en de leerlingen!

Ook wil ik Rob Vegter onze “jonge leerkracht” die dit schooljaar de groep 8 bij ons mag doen hierbij speciaal  in het zonnetje zetten.

Top hoe jij als beginnend leerkracht alles oppakt in een groep 8!!!

 

 • OPROEP: Wie wil helpen om het schoolplein op te leuken?

Wij willen graag met jullie hulp de school en het schoolplein wat opvrolijken!

Er zijn al wat ideeën; houten bloemen aan het hek maken en die verven, de picknicktafels voorzien van een vrolijk tafelzeil (zodat ze ook sneller gebruikt kunnen worden), raamschilderingen etc.

Maar natuurlijk zijn andere ideeën ook welkom!

Dus we hebben jullie hulp nodig voor zowel nieuwe, leuke ideeën als voor het daadwerkelijk aan de slag gaan in en om de school.

Voordat we echt aan de slag gaan, kunnen we kijken wanneer het beste tijdstip is; onder schooltijd, na schooltijd (kunnen kinderen ook meehelpen als ze dat leuk vinden) of misschien op een avond.

Dit ligt er even aan wanneer jullie kunnen! Het kan natuurlijk ook zo zijn dat we in groepen aan de slag gaan.

Je hoeft echt geen Bob de Bouwer te zijn, samen maken we het tot een succes!

Heb je ideeën? Of wil je alleen meehelpen? Heb je gereedschap dat we kunnen gebruiken?

 

Geef dat dan z.s.m. door aan onderstaande Ouderraad-leden

Leona Olinga of per email: leona74@home.nl

Margriet Greving of per email: margriet.greving@hotmail.com

 

Misschien zijn er ook wel opa's of oma's die het leuk vinden om te helpen?   

                                    

 • Oproep: Kom jij de Ouderraad versterken?

Met ingang van volgend schooljaar zijn wij op zoek naar 2 ouders of verzorgers die de Ouderraad willen komen versterken.

Dit houdt in dat je aanwezig bent bij vergaderingen, deze vinden over het algemeen plaats op maandagavond en vrijdagmiddag. De Ouderraad vergadert ongeveer 8 keer per jaar.

Ook wordt er van je verwacht dat je mee wilt helpen activiteiten te organiseren en te ondersteunen, denk hierbij bijvoorbeeld aan het Sinterklaasfeest, schoolvoetbal, Avond-4-daagse etc.

De Ouderraad staat in contact met het schoolteam.

 

Lijkt het je leuk om op deze manier actief bezig te zijn op school en wil je lid worden van de Ouderraad, geef je dan nu op bij een van de onderstaande leden! 

 

De Ouderraad bestaat uit:

Lilian van Slooten/ Ida Bruijn (vertegenwoordiging team onderbouw)

Anneke Wieringa/ Marga Dordregter (vertegenwoordiging team bovenbouw)

Leona Olinga

Dina Koster

Louise Hindriks

Margriet Greving

 

Nieuwe leden dienen gekozen te worden door de zittende leden. Tijdens de volgende OR-vergadering zal dan via de officiële weg gestemd worden.

 

Hopelijk mogen wij jou binnenkort verwelkomen in de Ouderraad.

                                                              DE OUDERRAAD ZORGT DAT HET LEUKER GAAT!

 

 • Gele hesjes van school zoek!

Beste ouders/verzorgers,

Bij sommige activiteiten buitenschools maken wij gebruik van onze gele hesjes, dit i.v.m. de veiligheid op straat tijdens de activiteiten. Het komt wel voor dat een kind met zo’n hesje thuiskomt en hij/zij vergeet deze mee te nemen terug naar school. Mocht u thuis nog gele hesjes van school terug vinden, wilt u ze dan inleveren bij Liza! De hesje zijn niet goedkoop en de ouderraad heeft niet de financiële middelen om ze opnieuw aan te schaffen. Alvast bedankt voor uw medewerking namens de ouderraad.

 

 • PBS

Afgelopen maand hebben de leerlingen de volgende lessen gehad:

Les 8 – Fietsenstalling

Ruimte

Basiswaarde 1

Plezier

Basiswaarde 2

Betrouwbaarheid

Basiswaarde 3

Zelfstandigheid

Fietsenstalling

-Blijf van andermans fiets af

 

-Op het plein loop je met je fiets

-Zet je fiets op slot in het rek

Tijdens deze lessen krijgen de leerlingen te horen en te zien hoe hij/zij om horen te gaan met hun fiets op en rond het schoolplein, zie hierboven de basiswaarden.

Leerlingen kunnen hiermee munten verdienen.

 

 • Ons Beloningssysteem

Gedrag dat beloond wordt, zal zich vermoedelijk vaker voordoen, terwijl genegeerd gedrag direct of na enige tijd zal uitdoven. Daarnaast moet je  gewenst gedrag wel blijven benoemen, anders is er een kans dat het zal ophouden.

Het doel van complimenten geven is om het gewenste gedrag te versterken en de kennis van de leerlingen over gedragsverwachtingen te vergroten.

Ook kleine stapjes naar alledaags gewenst gedrag moet erkend en beloond worden. De tastbare beloningen (zie hieronder) moeten gepaard gaan met sociale beloningen. Als een compliment ( “wat fijn dat je zo rustig loopt in de gang”) gepaard gaat met iets tastbaars (het fiche bij ons op school), wordt de leerling extra gemotiveerd.

Op school hebben wij een krachtig beloningssysteem. Als kinderen zich gedragen zoals we met elkaar hebben afgesproken, krijgen ze een compliment óf een fiche. Deze fiches sparen ze in een fiches buis. Elke klas heeft een eigen fiches buis. Aan de klas vertelt het kind waarom het een fiche heeft gekregen. De kinderen zijn erg blij met de complimenten en de fiches.

Als de fiches buis vol is, bedenken de kinderen in overleg met hun leerkracht een beloning.

Bij 50 munten: 30 minuten iets leuks doen

Bij 100 munten: 60 minuten iets leuks doen

Bij 200 munten: hele middag iets leuks doen

Bij 400 munten: iets heel bijzonders.

 

 • Smaaklessen

Ook groep 3 heeft de smaaklessen gehad. Xandra Peletier heeft de leerlingen in de klas veel geleerd over voeding, er zijn zelfs gedroogde meelwormen rond gegaan. In de MFR van de school mochten de leerlingen zelf gaan koken met de hulp van een aantal moeders. Al deze moeders en Xandra willen wij dan ook bedanken voor hun hulp.

De leerlingen van groep 3 hebben smoothies, couscous en hamburgers gemaakt. Ze mochten alles zelf wassen, snijden en bereiden en dat hebben ze met veel plezier gedaan. Waar de juffen nog dachten dat de scherpe snijmessen te gevaarlijk waren voor groep 3, hebben de leerlingen laten zien dat ze heel betrouwbaar en zelfstandig kunnen werken.

Wat ook altijd leuk is om te zien dat alle leerlingen willen proeven, of ze het lekker vinden of niet. Het waren erg leuke, leerzame en smaakvolle lessen.

 

 • Moestuintjes

Waarschijnlijk hebt u het al gezien, maar de moestuinbakken zijn ingezaaid en de groei zit er flink in. De eerste tuinkers is al geoogst en de leerlingen hebben daar al lekker van gegeten. Dat de moestuinbakken er zo mooi uit zien komt niet zomaar tot stand. Dit komt door de inzet van Xandra Peletier en Anja Pit. Xandra heeft dit project opgezet en Anja helpt bij het onderhoud. Wij willen hun hiervoor dan ook bedanken!

Maar ook de leerlingen van de groepen 3, 4 en 5/6 helpen flink mee op de dinsdagochtend.

 

 • De Avondvierdaagse

Afgelopen maandag was het zover: De Avondvierdaagse! In de krant stond dat er dit jaar een kleine 4.000 deelnemers waren.

De hele dag regende het al en helaas hebben we het deze eerste avond ook niet drooggehouden. Maar dat mocht de pret niet drukken, er werd gekletst, gelachen en natuurlijk gewandeld. 

Om 18 uur vertrokken we met z'n allen in een heeeeeele lange stoet vanaf Kardinge richting Ulgersmaborg/Oosterhoogebrug en daarna richting Lewenborg. Daar was dan eindelijk de pauze en werden we verrast door juf Marga en Louise die voor ons allemaal drinken en een Twix of KitKat hadden. Nou dat ging er wel in! 

Deze dag liepen juf Jose en juf Lilian gezellig met ons mee.

 

Op dinsdag vertrokken we weer om 18 uur vanaf Kardinge, maar nu ging de route richting Beijum. Meester Jeroen en Liza hadden hun wandelschoenen aangedaan en waren ook van de partij. Tijdens de route door Beijum komen we altijd door een tunneltje en wat is er dan leuker om dan heel hard te gillen?! En dat met z'n allen... 

Ongeveer halverwege stonden juf Anneke en Louise ons op te wachten met drinken en chips, dat hadden we wel verdiend! Want langzamerhand begonnen we wel een beetje vermoeid te raken.

 

Woensdagavond vertrokken we vanaf de Gorechtkade, dit jaar niet vanuit de speeltuin maar vanaf de (afgezette) straat. Zo konden we sneller vertrekken want we hoefden niet allemaal door het smalle poortje van de speeltuin. Dit keer was het eigenlijk een 'buurtwandeling' want we liepen door de Oosterparkwijk. Gelukkig was het nu mooi weer, her en der werden er al jassen uitgetrokken.

Op de parkeerplaats van de Praxis konden we even uitrusten onder het genot van drinken en een zakje koekjes, deze werden door juf Natascha en de oma van Quincy uitgedeeld. Even lekker zitten en genieten, maar daarna gelijk weer door... We hebben natuurlijk een missie; ongeveer 5 kilometer lopen en natuurlijk die medaille! 

 

Donderdag; De finale-avond!

Om 19:15 uur moesten we ons verzamelen op de Gorechtkade, daar werden de medailles uitgedeeld. De drumbands stonden al klaar om ons door de stad en door het ziekenhuis te begeleiden. 

Vol trots liepen we met onze medailles door de stad, er waren veel toeschouwers en her en der kregen kinderen een snoepmedaille of een bloemetje van familie of bekenden.

Tijdens deze laatste avond mochten de kinderen, om de beurt, met de vlag lopen van onze school. Dat is toch altijd wel erg leuk! Ook Liza straalde toen ze met de vlag liep...

Net als vorig jaar stonden er weer zusters en dokters in het ziekenhuis ijsjes uit te delen aan alle deelnemers. Mmmjummmie!

Vlak voor de finish stonden juf Desiree en juf Marije met hun armen vol met bloemen, een roos voor iedereen die de Avondvierdaagse heeft gelopen.

Moe maar zeker voldaan ging iedereen weer naar huis. "We hebben het gehaald!"

Volgend jaar weer!

DE OUDERRAAD ZORGT DAT HET LEUKER GAAT!

 

In de maand juni hebben we de volgende activiteiten staan:

 • woensdag 1 juni High Tea voor alle hulpouders van 14.00 - 15.00 uur
 • Inloopochtend groepen 1 en 2 op woensdag 1 juni 2016 van 8:20 - 8:50 uur. Je kunt dan samen met je kind een hoek uit kiezen om samen in te gaan spelen. Zo kun je zien wat je kind allemaal doet op school.
 • PBS: Lessen in goed gedrag, les 9 - Bibliotheek en Les 10 - MFR

 • Optreden groep 4 voor ouders, donderdag 2 juni van 14:15 t/m 15:00 uur
 • Optreden groep 6/7 voor ouders, donderdag 9 juni van 14:15 t/m 15:00 uur
 • Optreden groep 5/6 voor ouders, maandag 20 juni van 14:15 t/m 15:00 uur
 • Spelletjesochtend groepen 1 en 2, 28 juni 2016 van 8:30 t/m 9:15 uur

Voor deze activiteit hebben we 6 ouders nodig die het leuk vinden om samen met een groepje kinderen een gezelschapsspelletje te spelen (bijvoorbeeld: kwartet of memorie). De kinderen mogen zelf een spel meenemen maar we hebben op school ook een aantal spellen. Als we klaar zijn, staat er voor de hulpouders een kopje koffie/thee met wat lekkers klaar in de MFR.

 

 • Schoolreisjes

Groep 1 en 2: dinsdag 12 juli  8:45-15 uur, gaan naar Sprookjeshof in Zuidlaren

Groep 3 en 4: donderdag 7 juli  8:45-17 uur gaan naar Duinen Zathe in Appelscha

Groep 5 en 6: vrijdag 1 juli  8:30-15:12 uur gaan naar Doezoo/Insectenwereld in Leens

Groep 7 en 8: maandag 30 mei, dinsdag 31 mei en woensdag 1 juni gaan naar de Veenhorst in Midlaren

 

Nieuws uit de groepen
Nieuws uit de groepen
 
 • Groep 1/2B:

De opening van de Olympische Spelen was op woensdag 18 mei in "het Jop", dit was echt een groot succes. De kleuters hebben genoten. Vooral van het grote springkussens!!!!
Deze week hebben wij geleerd de letter T van: tent, trommel, thee, trein, tandpasta enz.
Ook hebben wij weer "gerekend": Verschillende huizen bouwen met hetzelfde aantal blokken!
En verder ook geleerd: groot en klein, een reeks leggen van groot naar klein.
Een hele leuke kleuteropmerking: “voor groot en klein zullen wij aardig zijn”.
Wij werken over en rond  het thema “Zomer” uit de methode Schatkist. Het verhaal hierbij: "De allerleukste zomer van olifant" spreekt de kinderen erg aan.
In het atelier worden tenten gevouwen en ook zijn wij (voor het eerst dit schooljaar) heerlijk aan het boetseren met ECHTE klei!
Tenslotte: in de computerhoek staan nu kleutertoetsenborden met grote letters in felle kleuren.
 

 • Groep 3:

Woensdag 17 mei gingen we naar het JOP-plein voor de opening van de Oosterlympische Spelen. Dit in het kader van de Olympische Spelen die gaan plaatsvinden in Brazilië. Er werd een spannende sport gedemonstreerd en daarna konden de kinderen lekker spelen. Er was ontzettend veel te doen. Heel populair was bijvoorbeeld de stormbaan. Tot en met dinsdag zijn er nog leuke activiteiten georganiseerd door Bslim.

Groep 3 krijgt 3 smaaklessen in de maand mei. De helft van de groep gaat eerst naar de keuken waar met behulp van ouders iets gemaakt wordt, en de andere helft krijgt eerst een les in de klas van juf Xandra over voedingsmiddelen, maaltijden, gezond/ongezond enz. Tijdens die les in de klas wordt ook geproefd en besproken. Iedereen vindt het erg leuk. De 2de les keken we naar de verschillende soorten sla, radijs, tuinkers enz. Die plantjes waren al mooi gegroeid. Later gaan we ze nog proeven. Ook maakten we in de keuken couscous. Het leuke van onze groep 3 is dat iedereen wel wil proeven en meepraten.

Tenslotte zijn we vorige week begonnen met lezen in Meester kikker van Paul van Loon. Tjonge, dat is een spannend verhaal! We kunnen niet wachten om verder te gaan.

 

 • Groep 5/6

In afgelopen maand hebben de kinderen de volgende PBS gedragsles. Deze les ging over de fietsenstalling. Het is belangrijk om goed gedrag aan te leren, net als we met rekenen, taal en spelling doen. We zijn met de hele groep naar het schoolplein laten zien hoe we ons met de fiets op het schoolplein en bij het fietsenrek moeten gedragen. Daarna kunnen de kinderen weer munten verdienen.

Tot slot nog even iets over de schoolbrede techniek of materiaal. We zijn afgelopen maand begonnen met 'klei'. We maken schaaltjes van onze eigen handen, daarna gaan we het verven.

 

 • Groep 6/7

Bezoek Canadian Allied Forces museum

Groep 6/7 is vrijdag 13 mei voor een zeer geslaagd bezoek (met een uitgebreide rondleiding) naar het Canadian Allied Forces museum aan de Ulgersmaweg geweest.

Vrijdagmiddag 13 mei 2016 gingen we naar het Bevrijdingsmuseum. Daar hebben we veel geleerd over de Tweede Wereldoorlog. (WO II)  We hebben veel voertuigen en vuurwapens gezien zoals: Luger en Mauser. (Duitse vuurwapens) Ook nog een Patton (Amerikaanse tank) een vliegtuig van de RAF (Royale Air Force) En transport/vervoers-middelen. Over alles wat we zagen kregen we uitleg, waar hij voor was en wat hij had mee gemaakt. We hebben geleerd dat een zoeklicht wel 14 kilometer hoog kan schijnen, dat in die tijd parachutes van zijde van de Zijderups werd gemaakt en dat een Patton (Pershing) 40.000 kilo weegt. Verder was het heel leuk in het museum en we willen zeker nog een keer!                

Groeten Jacco en Sanjeev

Foto’s hiervan kunt u terug vinden in Mijn School. 

Nieuws uit de wijk
Nieuws uit de wijk
 

De VakantieBieb komt er weer aan

Lezen in de vakantie is leuk én slim!

Kinderen die gedurende de zomervakantie bijna niet lezen, vallen maar liefst 1 tot 2 AVI-niveaus terug in hun leesontwikkeling, blijkt uit onderzoek. Lezen in de zomervakantie is dus belangrijk voor je kind en kan digitaal met de VakantieBieb-app. De app bevat onder andere een leuke selectie leesboeken en is vanaf nu te downloaden op tablet of mobiel.

Of je nu op vakantie gaat of thuis blijft, in de VakantieBieb-app vind je een leuk en gratis leespakket voor het hele gezin.

Download de gratis app vanaf 1 juni op je tablet of mobiel. Voor verdere info zie: www.vakantiebieb.nl

 

3e editie Timmerdorp Groningen voert Kinderraad in

Deze zomer wordt voor de derde keer Timmerdorp Groningen georganiseerd. Aanstaande vrijdag 20 mei start de kaartverkoop, via de website www.timmerdorpgroningen.nl. Timmerdorp Groningen is dit jaar van dinsdag 23 t/m vrijdag 26 augustus, de laatste week van de zomervakantie. De kaarten gaan weer 25 euro per stuk kosten. Voor gezinnen die dat bedrag niet goed kunnen betalen is een oplossing beschikbaar. Hiervoor kun je contact opnemen met de organisatie.

lees verder
 
Dit is een nieuwsbrief van:
Siebe Jan Bouma school | 050-3210465